Afdrukken
Historie Bleiswijk

RK Kerk - Onze lieve Vrouwe Visitatie

Hoefweg 57

 

 

Het kerkgebouw uit 1854 bestaat uit een eenbeukige kerkzaal (zaalkerk) met een iets risalerende fronttoren, het geheel is ontworpen door W. Thijssen.

De voorgevel is een puntgevel, die in het midden wordt doorbroken door een uitgebouwde houten toren met verhoogde puntgevel. Boven de entree bevindt zich een nis met een modern beeldje van de zittende Maria met kind. Het zadeldak is gedekt met zwart geglazuurde Hollandse pannen. De toren heeft een ingesnoerde naaldspits, waarvan de dakbedekking bestaat uit bijzondere handgemaakte zinken platen, zogenaamde losanges. In de toren zijn rondbogige galmgaten opgenomen. De gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen in kruisverband. Boven de vensteropeningen bevinden zich gemetselde rondbogen en boven de spaarvelden gemetselde strekken. Rondom bevinden zich uitkragende sierbanden.

In de voorgevel is een houten lijst opgenomen, zijnde een fries met muizetandlijst, waarin gele bakstenen decoratief zijn verwerkt, een houten bakgoot, een gepleisterde plint en een gepleisterde deuromlijsting. Tevens zijn hardstenen lekdorpels en dekplaten aanwezig.

De vensters zijn gestopt met enkele en gekoppelde rondboog glas-in-lood ramen, deels met figuratieve voorstellingen en een roosvenster, deels met decoratief glas-in-lood. Alle met ijzeren tracering.

Het huidige orgel werd in 1871 door Lodewijk Sjoerd Ypma gemaakt. In 1999 werd dit orgel in de oorspronkelijke uitvoering hersteld.

Interieur:

De kerk heeft een sober interieur. Opvallend zijn de glas-in-lood ramen met verschillende voorstellingen. Rechts van het priesterkoor een raam met de afbeelding van de H. Lambertus (1880) en boven de Antoniuskapel een raam toegewijd aan de H. Antonius (1944). Latere ramen hebben afbeeldingen van Maria te Fatima, van de H. Thomas van Aquino en de Boodschap van Gabriel aan Maria. De huidige kruiswegstatie werd in 1968 door de beeldhouwer W. Friesen vervaardigd. Het huidige orgel werd in 1871 door Lodewijk Sjoerd Ypma gemaakt. In 1999 werd dit orgel in de oorspronkelijke uitvoering hersteld.

Bijzonderheden:

Bouwstijl: waterstaatstijl.
In 1978 is het priesterkoor gewijzigd door R.K. van der Laan (Bossche School).
In 1988 onderging de kerk nogmaals een grote restauratie.