wandeling-quint

Het noordelijk deel van de dorpsstraat.

Op de hoek van de Kerkstraat en de Dorpsstraat, de twee oudste straten van Bleiswijk, staat een langgerekt 19e eeuws pand waarin diverse huisjes zijn gerealiseerd. In het voorste deel woonde Wout Huisman. Hij heeft in de jaren '30 de lage voorgevel die dezelfde vorm en indeling had als de zijgevels, laten verbouwen tot de huidige klokgevel. De ingang was aan de Dorpsstraat. Boven de vensters waren versieringen aangebracht zoals bij de ramen op de bovenverdieping nog zichtbaar is. Helaas is ook hier de authentieke fraai gevel vervangen door een winkelpui.
Aan de overzijde, op de plaats van de boekhandel stond een witgepleisterd huis met een klokgevel. Hierin had Klaas Hoogeveen een boekwinkel. Ook bevond zich hier het postkantoor met daarin de eerste Bleiswijkse telefooncentrale.
Naast het woonhuis van Huisman was de zadelmakerij gevestigd. Hierin oefende Wout Huisman zijn beroep uit. Omdat hij tijdens het werken puffende en blazende geluiden maakte werd hij in de volksmond Wout de Blazer genoemd. Dit was tevens om onderscheid te maken met de bankdirecteur Wout Huisman, 'Wout de Bank'.