wandeling-quint

Hotel “De Zwaan” met postkoets.

Op deze plaats stond een van de belangrijkste gebouwen van Bleiswijk, Hotel en Café "De Zwaan", Theetuin, stalhouderij enz. Hier klopte het culturele hart van de Hoge Heerlijkheid het Ambacht van Bleiswijk, later de gemeente Bleiswijk. Het was een groot bedrijf met ruime zalen waar o.a. toneelvoorstellingen werden gegeven.
De Rederijkerskamer den Dubbelt Geele Hoffbloem –"Wijckt Ontrouw" hield hier haar Landjuweel. Ook werden de zalen gebruikt voor openbare verkopen, jaarvergaderingen van alle verenigingen. De oprichting van o.a. de IJsclub Bleiswijk (1886) en de N.V. Bleiswijk vonden hier plaats. De postkoetsverbinding tussen Waddinxveen en Rotterdam had hier een stopplaats. Achter de stallen was een kolfbaan.
In 1910 liet kastelein van Moorsel het oude pand (foto) slopen en een nieuw pand bouwen. Nadat de laatste kastelein was vertrokken heeft het pand nog dienst gedaan als kerkgebouw en is tenslotte gesloopt.
Ook het volgende huisje heeft een lange historie. Het is gebouwd in de 18e eeuw en heeft een lange rij bewoners gekend. Een van deze bewoners was Geurt Quint, een vurig patriot, die tijdens de Franse overheersing Baljuw en Schout was. De geschiedenis leert dat het uiteindelijk een heerschap bleek te zijn met minder goede eigenschappen.
In de eerste helft van de 20e eeuw woonde hier Arie Kammeraat die een bodedienst op Rotterdam onderhield. In de gevel is nog de contour van de staldeur te onderscheiden. Ondanks enkele renovaties heeft het huisje zijn pittoreske en karakteristieke uiterlijk behouden.Recht tegenover het kleine huisje staat een oude dorpsboerderij waarvan het oudste deel dateert uit de 17e eeuw. Jan van Meel had hier vanaf 1777 zijn timmermanswerkplaats die in 1819 werd overgenomen door Frederik Lakeman. Drie generaties Lakeman hadden hier hun bedrijf totdat Paulus van den Berg in 1906 de zaak overnam van Cees Lakeman. De firma van den Berg slaat hier dus inmiddels al meer dan honderd jaar spijkers met koppen.
Het theehuis naast de timmerwinkel is gevestigd is een voormalig woonhuis uit ca. 1890. Het geeft een goed beeld van de bouwstijl uit die tijd. Het interieur is redelijk authentiek en is onder het genot van een kop thee (of koffie) te bezichtigen. Het aangrenzende woonhuis is voorzien van een mooie klokgevel met een decoratieve fries met gele baksteen, een zogeheten 'muizentandlijst'. De goed onderhouden gevel dateert uit ca. 1910.