Afdrukken
Historie Bleiswijk dorpswandeling

wandeling-quint

Wagenmaker Han Stolker.

Op de plaats van het huidige advocatenkantoor stond de wagenmakerij met daarachter een houtloods. De bevoorrading geschiedde met schepen die via de Boezemvaart aan de achterzijde konden afmeren. Vanaf 1781 oefenden hier drie generaties Van Mazijk het vak van wagenmaker uit. Tot 1900 was Bastiaan van Leeuwen hier werkzaam.
De laatste die hier het vak, gedurende een halve eeuw, uitoefende was Han Stolker die in 1914 uit Purmerend kwam. Hij woonde naast de werkplaats in het achterste gedeelte. In het voorste deel had Hannes de Kale een winkeltje van waaruit hij met een mand aan de arm de boer op ging.
Aan de overzijde ziet u de Hervormde pastorie. Dit fraaie herenhuis werd in 1925 gebouwd als vervanging voor de verouderde en aan de N.V. "Bleiswijk" verkochte, pastorie in de Kerkstraat. Voor de bouw van de pastorie maakte dit gedeelte van de Dorpsstraat deel uit van de parkachtige tuin behorende bij de Burgemeestersvilla.
Het volgende pand aan de linkerkant is het voormalige woonhuis met praktijk van de huisarts J. Tol. Hij liet het huis in 1947 bouwen, onder architectuur van zijn broer, op de plaats van het gesloopte graanpakhuis van graanhandelaar Pieter Sander. Het pand is nu ingericht als kinderdagverblijf. De in de gevel aangebrachte gebeeldhouwde ornamenten, verbeeldend de zorg die de arts verleende, sluiten prima aan bij deze nieuwe bestemming.
Het naastgelegen pand, een bankgebouw. Was het woonhuis van graanhandelaar Sanders, later opgevolgd door opgevolgd door Pieter van Driel en daarna diens zoon Arie. Het was een voornaam pand met een erker en omgeven door een fraaie tuin. Na diverse meer of minder geslaagde verbouwingen is het thans vrijwel onherkenbaar geworden.
Iets verder zien we aan dezelfde kant van de Dorpsstraat een mooi pand waarin invloeden van Dudok merkbaar zijn. Het dateert uit 1930 en werd gebouwd in opdracht van Wout Huisman die er de Bleiswijkse Middenstandsbank in vestigde. Voor die tijd stond hier een oude dorpsboerderij met enkele arbeidershuisjes. Na het beƫindigen van de bank werd er een achterzaal aangebouwd en deed het dienst als wijkgebouw van het Groene Kruis. Menig Bleiswijker heeft hier haar of zijn eerste inentingen ontvangen.