Afdrukken
Historie Bleiswijk dorpswandeling

wandeling-quint

Het Bleiswijkse Raadhuis.

Hier, in het centrum van de Dorpsstraat stond ooit het Bleiswijkse Raadhuis. Het werd gebouwd in 1803, op de fundamenten van een eerder raadhuis, onder het bestuur van Jacob van Waning. Het bezat een statige voorgevel, met op de bovenverdieping, vier hoge ramen en daartussen een dubbele houten toegangsdeur. Deze deur was bereikbaar via een stenen bordes met dubbele trap. Onder de trap was de toegang tot het cachot. Oorspronkelijk was hier ook de waag gevestigd, voornamelijk in gebruik om varkens te wegen. Nadat de donkere kerkers waren vervangen door iets modernere arrestantenverblijven verviel de waag.
Links van de bordestrap waren gaten in de muur waar, met behulp van houten balken, een schavot kon worden gebouwd waarop onder meer lijfstraffen werden voltrokken. Nadat de secretarie in 1951 verhuisde naar de burgemeestersvilla deed het nog dienst als politiebureau. Ook gaf het gedurende enige tijd onderdak aan de pas opgerichte Lagere Tuinbouwschool. In 1953 werd het bordes verwijderd om plaats te maken voor het toenemende verkeer en vervangen door een houten trap (die overigens ooit in de nieuwjaarsnacht door de dorpsjeugd werd verwijderd en in het Veengat gegooid). Eind jaren '60 werd het zo bouwvallig dat het werd gesloopt.
Direct naast het Raadhuis stond de bakkerij met woonhuis en winkel van Reinier Kok. Zijn vader Jan kocht de bakkerij in zeer verlopen toestand van bakker van den Akker. In 1902 werd een nieuw winkelpand gebouwd. In totaal hebben vier bakkers Reinier Kok hier gewerkt. Op 21 maart 1992 werd het bijna honderdjarige bedrijf beƫindigd waarna het pand werd afgebroken en vervangen door een rijtje winkels.