wandeling-kranenburgplein

Herberg “Het wapen van Bleiswijk”

Op de hoek van het Kranenburgplein stond het pand van Verbakel.

wandeling-muurschildering

Zoek het hoofd.

U staat op het herdenkingspleintje. Hier stond de herberg "Het wapen van Bleiswijk". Een statig 19e eeuws pand met hoge ramen voorzien van bovenlichten en een stenen stoep omzoomd met smeedijzeren hekwerk tussen stenen palen. Gedurende enkele jaren is het ook nog in gebruik geweest als woonhuis van de schout Jacob van Waning. De laatste kastelein was Willem van der Schee. Na zijn vertrek werd de benedenverdieping weer gebruikt als woonhuis.
Op de bovenverdieping had na de oorlog de eerste Bleiswijkse schooltandarts zijn praktijk. Menig Bleiswijks schoolkind heeft hier een levenslange angst voor de tandarts opgelopen.
Aan de overzijde zien we twee oude pandjes die ingrijpend zijn verbouwd. In het rechtse had Gerrit Koenekoop zijn kleermakerij (rechts van de ingang) en herenkapperswinkel waar men zich op zaterdag liet scheren en de plaatselijke nieuwtjes besprak. De gevel is bekleed met tegels voorzien van een reliëf die oorspronkelijk een zeegroene kleur hadden.
De ramen van de dakkapellen hebben een bewerkte omlijsting. In de oorlogsjaren verleende Koenekoop hier onderdak aan de joodse familie Querido uit Amsterdam.
Het tweede, laat 19e eeuwse, pand is de voormalige schoenmakerij van Huisman. Het heeft een tuitgevel en was symmetrisch ingedeeld met ramen en deur voorzien van een boogmotief. Deze bogen zijn nog zichtbaar. Achter het rechtervenster kon men de schoenmaker dagelijks aan het werk zien en eventueel even binnenlopen voor een praatje. Beide panden zijn helaas voorzien van een moderne glaspui waardoor de authenticiteit sterk is aangetast.
Kijkt u eens rond en stel u voor wat de ironisch lachende figuur met de grote oren die u aankijkt hier allemaal gezien en gehoord heeft.